A SZÓLÁSSZABADSÁG ÉS ANNAK KORLÁTAI


        A diktatúrában a szólásszabadság a hatalmon levők véleményére korlátozódott. A demokratikus állam más, itt igenis létezik a szabad szólásszabadság (mondjuk), az már más kérdés, hogy most a többség véleményét kell osztanod, hogy minden jogod meglegyen ahhoz, hogy kimond amit gondolsz (vagy épp mindenki más is gondol) s biztonságban élhess ne csak mielőtt szólsz, hanem még utána is. A szólásszabadság tehát létező dolog, a szólás utáni szabadság már nem mindenütt. Természetesen mindezek ellenére meg van engedve, hogy szembe ússz az árral, vagy épp te legyél a fekete bárány … de vállalod? Mert ugye mindenki bőszen hangoztatja, hogy szólásszabadsággal rendelkezik, csak az a baj, hogy ez a bizonyos „mindenki” nem él vele. S akkor kérdem én: mi értelme? De, hogy épp ennyire cinikus ne legyek témán belül új bekezdést kezdek, nyitok vagy ahogy tetszik.
        Mennyire lehet informált a XXI. századi ember? Mert ugyebár a szólásszabadság velejárója a szabad tájékozódás, információ hozzáférhetőség (a katonai titkokat s hasonlókat leszámítva, de ebbe most nem menjünk bele). A válasz: Ma már nem teljesen igaz az, hogy amennyire a média engedi, de hogy hirtelen naivvá ne válj közlöm, hogy azért ma is igen nagy hatalommal bír, csupán a régiektől annyiban különbözik, hogy most több kézben van. (s ha nem a tiédben, hát korlátok közé vagy szorítva). De tulajdonképpen még mindig a média irányít: megszabja mit mondhatsz s így azt is, hogy mit tudhatsz. Az internetes világ mégis lehetővé teszi azt számodra, hogy a saját véleményed akár anonimként is (mert így könnyebb) oszthasd és szorozhasd, de ha igazán el is akarsz érni vele valamit, valakit többre van szükséged, mint egy egyszerű fóromként működő portál. Ha pedig így van, vagyis nem csak azért beszélsz, hogy ne hallgass, ismételten valaki „kezébe kerülsz”, ami korlátokat jelent. De ez már inkább alkalmazkodás kérdése, mintsem a szólásszabadságé. Aminek birtokában állsz csak elég merésznek és kitartónak kell lenned ahhoz, hogy használhasd, hisz a korlát van, hogy TE magad vagy.
        Soraimat Hraskó Péter szavaival zárom: „Hiába van szólásszabadság, ha senki nem bírálja a kormányt; sajtószabadság, ha senkinek nem akaródzik kemény kérdéseket föltenni; gyülekezési szabadság, de senki sem használja tiltakozásra; … Ha használaton kívül hevernek, a jogok szóvirágokká, hazafias szólamokká válnak. Jog és szabadság: élj velük, különben elveszted mindkettőt.

Veress Mirjám

2014. október 15.

---
Igazából nem mondhatom magamat elégedettnek, ha ezen írásra tekintek, de a semminél jobb, s reményeim szerint legalább nem lesz sorozatgyártmány. :D..... a következő jobb lesz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A második IGEN

Betlehemi csillag

Felház, ahogy én látom