péntek, szeptember 12

beszélgetés...


 • Pál apostolnak nem volt feleésge.

  1Kor. 7
 • Mirjám Veress
  Mirjám Veress


  Azon gondolkozom most, hogy hogy is van ez. Mármint azt mondja, hogy a nem házasoknak és az özvegyeknek jó, ha úgy maradnak (mint ő is). ...de ha nem tudják megtartóztatni magukat, akkor inkább házasodjanak meg, mert jobb házasságban élni, mint égni. (tetszik ez a fogalmazás ) A hajadonoknak pedig azt tanácsolja, h jó az embernek úgy maradni amint van. Mert a földi lét múló. Van egy mondat amit nem értek: "De ha megnősülsz, nem vétkezel, és ha férjhez megy a hajadon, nem vétkezik. Az ilyeneknek azonban gyötrelmük lesz a testben, én pedig szeretnélek ettől megkímélni titeket." ... milyen gyötrelem és miért? Tovább pedig azt írja, hogy a nem férjes asszony és a hajadon az Úr dolgaival törödik, hogy szent legyen úgy testben, mint lélekben (hogyan legyen tetszésére az Úrnak)....de az, aki férjnél van az a világ dolgaival törődik, vagyis azzal, hogyan legyen tetszésére a férjének. ....ezért élete megosztott. És azt írja, hogy mindezt a mi javunkra mondja, hogy fedhetelenül élhessünk és osztatlan szívvel ragaszkodjunk az Úrhoz.
  Majd azt is írja, hogy aki jegyesét elveszi az jól teszi, de aki nem veszi el még jobban teszi.
  ...és végül azzal fejezi be, hogy szerinte az a nő akinek a férje meghal és többé nem megy férjhez boldogabb, mint az aki férjhez megy megint az Úrban....és hivatkozik magára.
 • Mirjám Veress
  Mirjám Veress


  Lehet nem jól értem én ezt az egészet, de ... Szóval logikus az, hogy az akinek nincs földi kötöttsége, családja stb. annak több ideje és ereje marad az Urat szolgálni. Elvégre is ilyen alapon van a cölibátus. (jól írtam?) De mégis ezek szerint csak azért jó megházasodni, hogy az ember ne vétkezzen ( mert nem tud(na majd) uralkodni magán?) Érdekes ez.
 • Mirjám Veress
  Mirjám Veress


  ... de nem jó az embernek egyedül.... akkor mégiscsak vannak olyan hitben erős kivételek, akiknek nincs szükségük segítőtársra?

  Akkor most azt nem értem, hogy ha a hívő ember még inkább tud Istenhez ragaszkodni, ha nincs férje, felesége, akkor sokan miért vannak kétségbeesve, ha (még) nincs párjuk? Ki kell használni a lehetőséget, nem?

  Mármint lehet bután hangzik ez, de lehet, hogy valaki csak 40 évesen házasodik meg (mert akkor már nem tudna magára vigyázni, s ezt Isten is tudja, ezért rendel mellé valakit), de addig élhetne egészen belemerülve a szolgálatba, nem?

  Kár, hogy ma az, ha valakinek nincs házastársa nem feltétlenül jelenti azt, hogy a hitben erősek közé tartozik, mint Pál.
 • Mirjám Veress
  Mirjám Veress


  ... nekem sokáig elképzelhetetlennek tűnt az, hogy én soha ne menjek férjhez. Azután eljött az az időszak, mikor kezdtem azon gondolkodni, mit tennék akkor, mihez kezdenék az életemmel, ha egyedül kellene éljek. Egész jó kis elképzeléseim voltak, bár még mindig csak ilyen B tervként. De most nagyon elgondolkoztam.
 • Mirjám Veress
  Mirjám Veress


  Mindig az volt bennem, hogy hát biztos jó annak, akinek nincs férje, de sokkal jobb annak akinek van. S Pál erre azt mondja, boldogabb az akinek nincs, mert jobban tudja követni Istent.
 • Mirjám Veress
  Mirjám Veress


  Igazán elgondolkodtató..... pedig nem is ez volt a téma imaórán

Nincsenek megjegyzések: