szombat, október 15

Mivel lehet minket motiválni?


A fiatalokat, nem igazán lehet rávenni semmire, legalábbis erőszakkal, kötelezéssel semmiképp sem. Ha valami kötelező, rögtön elmegy a kedve mindenkinek a részvételtől és azon kezd gondolkozni, hogy hogyan is bújhatna ki a kötelezettségek alól.
Viszont a diákok szeretnek érdekes, új információkat elsajátítani. Vagy szeretnének megfelelni valakinek ( egy jó tanárnak, szülőknek, barátoknak önmaguknak) . Többekben meg van az a bizonyos verseny szellem, a nyerni akarás. Sokan be szeretnék bizonyítani önmaguknak és másoknak is, hogy jobbak, mint xy, ezért tanulnak, versenyeznek. Mások pedig nem akarnak lemaradni, vagy félnek a rossz jegyektől és inkább ezért tanulnak. Vannak akik önmagukért tanulnak, mert tudják, hogy hasznukra válik, nem a jegyek, nem is mások, hanem a saját jövőjük miatt tanulnak. Ám van az a kategóriája a diákoknak, akiket nem nagyon zavarnak a kisebb jegyek, nem a jegyek miatt tanulnak/ nem tanulnak. Őket az érdekes, hihetetlen dolgok érdeklik. Szeretik azokat a tananyagokat amelyeknek hasznát vehetik az életben, szeretnek praktikázni, kipróbálni az elméletet a gyakorlatban is (ezt mindenki szereti). A tanár figyelemfelkeltően kell, hogy beszéljen úgy kell előadja a leckét, hogy a társaság nagy részének a figyelmét lekösse. Ezt pedig úgy érheti el, ha nem monotonon diktál, magyaráz, hanem belesző a mondanivalójába valami vicceset, érdekeset, figyelemfelkeltőt.
Versenyekre meg akkor szeretnek járni a diákok, ha jó a társaság; legtöbben csapatos vetélkedőkön szeretnek részt venni......
Erről is írhatnék még sokkal többet, de egyenlőre ennyi elég

Nincsenek megjegyzések: